Cv ketel werking

Cv ketel werkingEen centraleverwarmingsketel (cv ketel) zorgt ervoor dat uw huis warm blijft. Een combiketel daarentegen verwarmt uw huis en zorgt voor warm water in een huis. De meeste cv ketels werken op aardgas of stookolie waarbij het water verhit wordt door een brander. Een circulatiepomp zorgt ervoor dat het water door het systeem wordt gepompt. Om het rookgas af te voeren wordt het afvoerkanaal aangesloten op de cv ketel. Wilt u de temperatuur verhogen of verlagen? Dan maakt u gebruik van de thermostaat.

Door middel van de thermostaat ‘beoordeelt’ de ketel of er wel of niet nieuw warm water moet worden gepompt. Het gasregelblok wordt geopend, het gas wordt naar de branders gevoerd en de rookgassen worden afgevoerd naar buiten. Op dit moment verwarmen de branders het water dat door de warmtewisselaar stroomt. De pomp zorgt ervoor dat het water naar de radiatoren of  de vloerverwarming stromen. Water dat is afgekoeld stroomt terug naar de cv ketel waar het weer wordt opgewarmd. Indien de gewenste temperatuur wordt bereikt dan zal de gastoevoer worden afgesloten. Na ongeveer 15 minuten zal de pomp worden afgesloten als er geen vraag meer is naar warmte.

Hoe zit het met de veiligheid?

Hoe zit het dan met de veiligheid vraag je je af? De ketel maakt in de meeste gevallen gebruik van gas en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen als het misgaat. Het gasregelblok wordt bewaakt tegen de uistroming van gas door een zogeheten thermokoppel beveiliging. De thermostaat zorgt ervoor dat het water niet te heet wordt (in de ketel zelf maar ook in het gehele verwarmingssysteem). Mocht het water toch te heet worden dan schakelt de ketel zichzelf uit. Het is erg belangrijk om uw cv-ketel regelmatig te laten controleren door een ervaren monteur. Deze kan dan de thermostaat werking checken zodat u ervan zeker bent dat de ketel altijd naar behoren werkt. Het is ook belangrijk dat de waterdruk hoog genoeg is, daarom moet u eens in de tijd uw ketel bijvullen. Een zogeheten droogkook beveiliging is belangrijk voor ketels die op de bovenverdieping geplaatst zijn en zal de ketel afsluiten als de waterdruk te laag is.