Ontluchten CV ketel

De taak van een cv ketel is om het water op te warmen. Met dit warme water kan er dan worden genoten van een douche, een bad of simpelweg van warm water uit de kraan. Om dit water op te kunnen warmen, moet een cv ketel de beschikking hebben over een grote druk.

Met deze druk kan het water worden verwarmd en kan het warme water door de leidingen worden gepompt. Vervolgens wordt er met behulp van allerlei regelsystemen bepaald waar het water naar toe moet.

Het is dus een algemeen gegeven dat een cv ketel onder zware druk moet werken. Maar hoe hoog moet deze druk zijn? De druk moet in ieder geval niet hoger dan 2 bar zijn. Als het wel meer dan 2 bar is, moet u de cv ketel (laten) ontluchten.

Hoger dan 2 bar

De aangeraden luchtdruk zit tussen 1,5 bar en 2 bar. Als de luchtdruk hoger is dan 2 bar moet de cv ketel worden ontlucht. Hoe dit in zijn werk gaat?

Allereerst moet de thermostaat op zo’n laag mogelijke temperatuur staan. Daarna moet de stekker van de cv ketel uit het stopcontact worden getrokken. Vervolgens is het erg simpel.

U gaat naar de cv ketel en draait daar het ventieltje open. U houdt vervolgens een doekje tegen het ventiel en beweegt deze af en toe van het ventieltje af. Hierdoor kan de lucht ontsnappen, maar zal er niet teveel lucht ontsnappen. Als u dit heeft gedaan, kan u het ventiel weer terug draaien.

Sluit de cv ketel vervolgens weer aan en kijk op de meter hoeveel bar er momenteel in zit. Is dat minder dan 2 bar? Dan is het zo goed. Is het meer dan 2 bar? Dan moet u bovenstaande stappen nog een keer uitvoeren.

Advies

Als u bovenstaande stappen niet zelf wil doen, kunt u er ook voor kiezen om een gespecialiseerd bedrijf te vragen om het te doen.