CV ketel druk

De taak van een cv ketel is om het water op te warmen. Met dit warme water kan er dan worden genoten van een douche, een bad of simpelweg van warm water uit de kraan. Om dit water op te kunnen warmen, moet een cv ketel de beschikking hebben over een grote druk.

Met deze druk kan het water worden verwarmd en kan het warme water door de leidingen worden gepompt. Vervolgens wordt er met behulp van allerlei regelsystemen bepaald waar het water naar toe moet.

Het is dus een algemeen gegeven dat een cv ketel onder zware druk moet werken. Maar hoe hoog moet deze druk zijn? Hier zijn veel cowboyverhalen over ontstaan in de loop der jaren. Hieronder volgt het enige juiste antwoord.

1,5 tot 2 bar

De juiste luchtdruk voor in een cv ketel is zo’n 1,5 tot 2 bar. Op het moment dat de druk onder de 1,5 bar komt, zal het water niet meer goed worden rondgepompt. Dit komt omdat er dan simpelweg te weinig kracht voor is. Als het zelfs onder de 1,0 bar komt, loopt u grote risico’s. Let hier dus altijd goed op!

Op het moment dat de druk boven de 2 bar komt, loopt u geen risico. Het is alleen niet aan te raden. Op het moment dat de luchtdruk boven de 2 bar is, is het noodzakelijk om lucht te laten ontsnappen of water uit de ketel te pompen.

Advies

Op het scherm van uw cv ketel kunt u zien hoe hoog de druk in uw cv ketel is. Het is aan te raden om dit een keer in de zoveel tijd te controleren. Op het moment dat de waarde niet meer klopt, moet u zo snel mogelijk contact opnemen met de fabrikant of een gespecialiseerd bedrijf.